Évekig eltarthatja az életét, ha így élvezi a kávét.


A kávé hozzájárulhat az egészséges életévhez, de fontos, hogy hogyan és mivel élvezzük. Az ízesítés és a választott formátum jelentős hatással lehet a jótékony hatásaira.

Az eszpresszó, macchiato, latte, cappuccino, americano és még sok más kávéfajta mind különleges ízekkel és aromákkal várja a kávérajongókat. Míg egyesek napközben is szívesen váltogatják a különböző típusokat, hogy felfedezzék a kávézás sokszínűségét, felmerül a kérdés: vajon mindegyik kávé egyformán hat a testünkre? Minden egyes csésze kávéban más-más összetevők és hatások rejlenek, így nemcsak az ízélmény, hanem a kávé jótékony vagy éppen ellenkezőleg, kedvezőtlen hatásai is eltérhetnek. Érdemes tehát megismerkedni a különböző kávéfajták hatásmechanizmusával, hogy tudatosan választhassuk ki a számunkra legmegfelelőbb italt.

A feketekávé és annak egészségügyi hatásai régóta foglalkoztatják a szakembereket és a kávérajongókat egyaránt. A kérdés, hogy a feketekávé jótékonyabb-e, mint a cukorral, édesítőszerrel vagy tejszínnel ízesített változatai, újabb fordulatot vett egy nemrégiben készült amerikai kutatás révén. A vizsgálat konkrét, számszerű eredményeket hozott, amelyekről a Science Direct is részletesen beszámolt.

A bemutatott kutatás során 46 222 felnőtt életét követték nyomon egy évtizeden keresztül, és megállapították, hogy napi 1-3 csésze feketekávé fogyasztása 14-17%-kal alacsonyabb halálozási kockázatot jelentett azokhoz képest, akik nem fogyasztottak kávét.

A kávéfogyasztás egészségügyi előnyei sajnos eltűnnek azoknál, akik napi 1-3 csésze kávét fogyasztanak, de jelentős mennyiségű cukrot, tejet vagy tejszínt adnak hozzá.

Egy 2024-es reprezentatív kutatást összegző áttekintés szerint a mérsékelt fogyasztás, napi legfeljebb három csésze kávé átlagosan nagyjából 1,8 évvel hosszabbítja meg az egészséges élettartamot.

Hasonló eredményre jutott egy brit vizsgálat, amibe 171 616 főt votak be. A Biobank-tanulmányából kiderült, hogy a cukor nékül és a kevés cukorral fogyasztott kávé között nincs szignifikáns különbség az egészségre nézve. A baj abból fakad, ha sok cukrot és tejet teszünk az italba, ahogy azt főként az amerikai kávézóláncokban árusítják.

Tehát a kulcs nem az, hogy semmit ne tegyünk a kávéba, hanem az, hogy ne sokat, mert a bő cukor és a telített zsír lnullázhatja a várható előnyt.

A bizonyítékok szerint a legbiztosabb választás a feketekávé vagy a minimális cukrot/tejzsírt tartalmazó változat, napi 1-3 csészéig.

A haszon főként a szív-érrendszeri kockázatok csökkenésén keresztül jelentkezhet, de a kutatók hangsúlyozzák: ezek megfigyeléses adatok, nem tekinthetők ok-okozati bizonyításnak. Emellett az egyéni kockázatokat (vérnyomás, ritmuszavar, reflux, alvási problémák stb.) is mérlegelni kell.

Related posts