Egyedülálló elismerést kapott a Váci cukrászmester, Kovács Alfréd, hiszen az ő "Álmodozója" tortája nyerte el a 2023-as év cukormentes tortájának titulust. A rangos verseny eredményei immár megjelentek, és a Váci Napló Online büszkén számol be erről a kül


Idén ismét megválasztották Magyarország Cukormentes Tortáját, és a megtisztelő címet 2025-ben a váci cukrász, Kovács Alfréd, az Édes Vonal Cukrászda mestere érdemelte ki. Az Álmodozó nevű torta, amely mentes a hozzáadott cukortól, nem csupán kifinomult ízvilágával, hanem különleges és inspiráló születéstörténetével is elvarázsolta a zsűrit.

A díjátadóra az Országház Vadásztermében került sor, ahol a Magyarország Tortája és Cukormentes Tortája versenyek győzteseit hirdették ki. A rendezvényt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület közösen szervezte.

Az Álmodozó névre keresztelt torta valóban egy álom ihletéséből született: "Egyszer csak álmomban feltűnt egy különleges ízvilág. Reggel azonnal papírt ragadtam, hogy rögzítsem az ötletet. Már alig vártam, hogy nekiálljak a sütésnek" - osztotta meg élményeit a győztes, Kovács Alfréd. Miután néhány finomítást végzett, végül elkészült a végső verzió, amely a versenyen is hatalmas sikert aratott.

Ez a torta a régi idők klasszikusait, mint a Lúdláb és a Rigójancsi, modern és egészségtudatos köntösbe öltözteti. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok között egy ínycsiklandó fahéjas, chiamagos meggyragu rejtőzik, amelyet enyhén édes tejcsokoládékrém és roppanós kakaóbabtöret egészít ki. Az ízek és textúrák tökéletes harmóniája nemcsak kellemes élményt nyújt, hanem izgalmas kalandra is hívja az ízlelőbimbókat.

A laboratóriumi vizsgálatok szerint egy szelet energiatartalma 231,1 kcal, szénhidráttartalma pedig mindössze 13,7 gramm - így nemcsak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek jó választás, aki ügyel arra, mit eszik.

A 2025-ös Magyarország Cukormentes Tortája verseny nyertesei igazi ínycsiklandó különlegességekkel lepték meg a zsűrit és a közönséget. Az esemény célja, hogy népszerűsítse a cukormentes alternatívákat, és bemutassa, milyen sokszínű és kreatív lehet a cukor nélküli desszertkultúra. Az idei díjazottak között olyan torták szerepeltek, amelyek nemcsak ízletesek, hanem esztétikailag is lenyűgözőek voltak, tükrözve a modern gasztronómia trendjeit és a fenntartható táplálkozás iránti elkötelezettséget. Az alkotók a legfinomabb természetes édesítőszereket és friss, helyi alapanyagokat használtak, hogy mindenki számára élvezhető élményt nyújtsanak, függetlenül az étrendi korlátozásoktól.

Az első helyezett - Álmodozó - Kovács Alfréd (Édes Vonal Cukrászda, Vác), a második - Meggy Mandula Szimfónia - Benczur Sándor és Kovács János (Marcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely). Egyúttal elnyerte az "Egy Csepp Figyelem Alapítvány Születésnapi Tortája" különdíjat. A harmadik helyet a Bíborköd érdemelte ki - Lawal-Papp Zsófia (Papp Cukrászda, Makó).

Idén először a döntőben nem csak a szakmai zsűri döntött, hanem az 1-es típusú cukorbeteg kisgyermekekből álló zsűri is választott magának tortát. A "Magyarország Cukormentes Tortája - Barbie gyermekzsűri különdíjas" torta a "Nyári Ébredés". Készítői: Vadócz Jenő és Pethő Gábor, a balatongyöröki Promenád Cukrászda cukrászai.

Bár a cukormentes torták iránti érdeklődés a középpontba került, idén sem maradt el a Magyarország Tortája verseny győztesének kihirdetése. A rangos címet a gyulai Kézműves Cukrászda két tehetséges mestere, Balogh László és Kis Roland érdemelte ki, mégpedig a DCJ Stílusgyakorlat nevű alkotásukkal. Ez a különleges desszert a klasszikus dobostorta ízvilágát idézi meg, gazdagítva azt meggypálinkával, mandulapralinéval, grillázzsal és egy selymes tejcsokoládé-glazúrral. Az élményt egy karakteres doboscukros alapréteg teszi teljessé, igazi ínycsiklandó élvezetet nyújtva a desszertkedvelőknek.

A díjnyertes torták ízélményére augusztus 19-től tehetünk szert, hiszen országszerte több száz cukrászdában várják a gasztronómák, hogy felfedezhessük ezeket a különleges alkotásokat. Ezen kívül Budapesten, a Magyar Ízek Utcájában is kóstolhatók, ahol a helyi ízek varázsa és a desszertművészet találkozik.

A program a Magyar Kormány támogatásával készült, és az a célja, hogy népszerűsítse az egészségtudatos, hozzáadott cukor nélküli édességeket – mindezt úgy, hogy az élvezeti értékből semmit sem von el. (Forrás és képek: sajtóanyag) ♦

Related posts