Fedezd fel a múlt ízeit! Különleges borkóstoló vár rád, ahol a régi magyar szőlőfajták varázslatos világa elevenedik meg! Ne hagyd ki ezt az izgalmas eseményt, ahol a tradíciók és a kiváló borok találkoznak! - Vince

Májusban Budapesten egy különleges borkóstoló eseményt szerveznek, ahol a régi magyar szőlőfajták kerülnek a középpontba. A borok bemutatása nem másra, mint magukra a borászokra vár, akik szenvedéllyel és tudással osztják meg a történeteiket és a pincészetük titkait.
Csóka, laska, bakator... A mesebeli nevek régi magyar szőlőfajtákat takarnak, és ezek egyre több borásznak nem csak a szókincsébe, de a mindennapjaiba is bekerültek az elmúlt évek során. Ezekből a különleges fajtákból készült borokat a nagyközönség is megkóstolhatja 2025. május 8-án, a Régi magyar fajták nagykóstolóján.
A kétezres évek elején Szentesi József újra felfedezte őseink elfeledett szőlőfajtáit, amelyeknek gazdag öröksége hosszú időn át háttérbe szorult. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetéből származó 20 különböző fajtát – 10 fehér és 10 kék szőlőt – ültetett el egy kísérleti ültetvényen, ahol alaposan tanulmányozta ezek jellemzőit, erősségeit és gyengeségeit. Szentesi nem csupán a szakirodalom mélyére ásott, hanem saját tapasztalatait is megosztotta a borász társadalommal, beleértve a régi magyar fajták szőlőoltványait is. Ennek a munkának köszönhetően, míg húsz évvel ezelőtt csupán néhány borász foglalkozott e témával, mára már az ország különböző borvidékein több tucat borász ültette el ezeket a hagyományos fajtákat, és sokan közülük széles választékot kínálnak. Szentesi József mellett Andrási László, a somlói borvidék képviselője, és Maurer Oszkár, a szerémségi borász, szintén elkötelezetten dolgoznak a régi magyar fajták megőrzésén. Bár különböző régiókban tevékenykednek, hasonló filozófiával közelítik meg a munkájukat. Azok, akik nemrégiben kezdtek el foglalkozni ezekkel a szőlőfajtákkal, már az ő tapasztalataikra támaszkodva, az adott területek sajátosságaihoz és igényeihez igazodva választják ki a megfelelő fajtákat.
A közös szenvedélyüknek köszönhetően számos borász évek óta rendszeresen összegyűlik. Ezeken a találkozókon nemcsak borokat kóstolnak, hanem közösen ötletelnek is, ami végül februárban a Régi Magyar Szőlőfajtákért Egyesület megalapításához vezetett. Ez a közösségi keret lehetőséget teremt arra, hogy a jövőben a régi szőlőfajták számára nagyobb támogatást nyújtsanak, és a közös céljaikat hatékonyabban tudják megvalósítani.
Az egyesületnek több célja is van. A tagok szívesen mesélnek erről a közös munkájuk első mérföldkövének számító Régi magyar fajták nagykóstolóján, amit 2025. május 8-án tartanak a II. kerületben a Szent Angéla Gimnáziumban. Itt közel 50 bort kóstolhatnak meg az érdeklődők, és találkozhatnak a borászokkal is. Bővebb információ a kóstolóról a Facebook-eseményben érhető el.