Mások élvezik a munkánk gyümölcsét! | ma7.sk
Évente körülbelül 5500 kamionnyi péksütemény és kenyér érkezik hozzánk Belgiumból, Németországból vagy Lengyelországból. Ez azt jelenti, hogy sok esetben a fél Európán át szállított pékárut fogyasztjuk, ahelyett, hogy a helyi pékségek friss termékeit választanánk. Pedig a hazai pékségek könnyedén képesek lennének kielégíteni az ország igényeit, sőt, még az élelmiszerláncokat is bőségesen elláthatnák ízletes pékárukkal. Erről Milan Lapšanský, a szlovák pékek, cukrászok és tésztagyártók szövetségének elnöke nyilatkozott.
Mivel a pékáruk csomagolásán gyakran nem található információ a származási helyről, a vásárlók sok esetben nem is sejtik, hogy a kezükbe kerülő kenyér vagy péksütemény egy távoli országból érkezett.
A szlovákiai pékségek ugyanakkor a behozott 55 ezer tonnányi pékárut játszva képesek volnának megsütni, mondta az elnök.
Az üzletláncok, noha tisztában vannak azzal, hogy a hazai pékek képesek lennének kielégíteni a péktermékek iránti keresletet, mégis inkább a külföldi gyártók felé fordulnak. A szlovák pékek például más országok üzletláncait is ellátják termékeikkel, így kétségtelen, hogy a hazai piacon is megállnák a helyüket. Azonban a helyi üzletláncok nem mutatnak hajlandóságot a hazai péktermékek vásárlására, ezzel nemcsak a külkereskedelmi mérleget rontják, hanem a szállítási folyamat során a környezetre is negatív hatással vannak. Érdekes módon ezt a környezettudatosságra hivatkozó kommunikációjukban gyakran figyelmen kívül hagyják.
A pékek szövetsége ezért fontos lépésként tervezi, hogy az állami tisztviselőkkel egyeztessen a pékáruk származási helyének egyértelmű feltüntetéséről. Ezzel a vásárlók számára világossá válik, honnan származik az adott termék, és mennyi távolságot tett meg az útja során.
A szlovákiai pékek, cukrászok és tésztagyártók szövetségének több mint 520 tagja van, a kis pékségektől a nagyig. Tagjai több mint 12 200 embert alkalmaznak.