A TEDi üzletlánc ólomkioldódás miatti aggasztó helyzet miatt visszahívta üvegpoharait.

Ólom és kadmium kioldódás veszélye miatt virágmintás üvegpoharakat hívott vissza a forgalomból a TEDi üzletlánc - közölte a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) pénteken.
A tájékoztatás szerint az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyors riasztási rendszerén (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) érkezett bejelentés alapján hatósági ellenőrzés során Kínából származó virágmintás üvegpohárból határértéket meghaladó ólom és kadmium kioldódást mértek Lengyelországban, a termékből Németországon keresztül a hazai TEDi üzletekbe is érkezett.
Az NKFH hivatalos tájékoztatása alapján az érintett termékek neve a következő:
Az értékesítési időszak 2025 január 23-tól 2025 július 2-ig terjedt. Az importőr a TEDi GmbH & Co.KG (Németország).
A hatóság felhívja a figyelmet, hogy akik az említett azonosítókkal ellátott termékeket vásároltak, azok ne folytassák a használatukat a jövőben.
A TEDi Árukereskedelmi Kft. a hatósággal együttműködve, saját hatáskörben megtette a szükséges intézkedéseket, gondoskodott a kifogásolt tételek forgalomból történő kivonásáról, valamint a fogyasztóktól történő visszahívásról. A vállalkozás által megtett intézkedéseket, továbbá a visszagyűjtött termékek további sorsát a hatóság nyomon követi - írták a közleményben.
A közlemény hangsúlyozza, hogy a nehézfémek természetes úton is előfordulhatnak a talajban és a vízben, azonban ipari tevékenységek következtében is bejuthatnak ezek az anyagok a környezetbe, így az élelmiszerekbe is. Különösen az ólom és a kadmium számít mérgező nehézfémnek, amelyek hosszú távon súlyosan károsíthatják az idegrendszert, a vesét és más létfontosságú szerveket, emellett pedig növelhetik a rákos megbetegedések kockázatát is.
A TEDi csütörtökön egy habkanál visszavonásáról döntött, miután kimutatták, hogy a konyhai eszközben a megengedett határértéket túllépő primer aromás aminok (PPA) szabadulnak fel. Ez a felfedezés aggasztó, mivel ezek a vegyületek élelmiszerekbe jutva potenciálisan rákkeltő, karcinogén hatásúak lehetnek.