Epres időszak: hogyan ismerjük fel a magyar szamócát, és mire érdemes odafigyelni vásárláskor? Ahogy beköszönt a tavasz, a friss gyümölcsök kedvelői izgatottan várják az eperszezont. De hogyan ismerhetjük fel a valódi magyar szamócát a piacon vagy a bolt


Már több helyen megjelentek az árusok az utak mentén és a boltokban, piacokon is egyre több helyen kapni a nyár slágergyümölcsét. Mutatjuk, mennyiért kapható idén az eper és azt is, miről ismerhető fel a magyar termék!

Megkezdődött a sokak által epernek, vagy más néven földi epernek nevezett gyümölcs szezonja! A piacokon már színes kínálat várja az eperrajongókat, és jó hír, hogy néhány helyszínen már a hazai termés is fellelhető. Kérdés, hogy mennyibe kerül idén a zamatos eper, miként lehet megkülönböztetni a magyar fajtát, és hol lehet magunknak szedni, ha olcsóbban vagy nagyobb mennyiségben szeretnénk hozzájuttatni ezt az ínycsiklandó gyümölcsöt? Most minden részletet megosztunk veletek!

A köznyelvben eper néven ismert gyümölcs valójában a szamóca, hiszen az igazi eper fán növekszik. A kertészetek és őstermelők által termesztett szamóca viszont a földhöz közel, apró, lágyszárú évelő növényeken terem. Tehát a boltok és árusok kínálatában található „eper” valójában nem más, mint szamóca.

A hazai, fűtetlen fólia alatt érlelt eper már elérhető az üzletekben és a piacokon – számol be róla a teol.hu. A szabadföldi eper szüretelése várhatóan május 15. környékén kezdődik, így onnantól kezdve már friss, ízletes szamócát is vásárolhatunk.

Jelenleg az eper ára meglehetősen magas, de már sokkal kedvezőbb, mint a fűtött fóliás termesztésből származó változatai. A kilós ára 3000 forint körüli, de a szekszárdi piacon általában fél kilós csomagokban kínálják, ami így 1500 forintot jelent. A szabadföldi eper eladási ára várhatóan 2000 forint körül fog alakulni kilónként. A nagyáruházakban 1000-1500 forintos áron hirdetik ezt a gyümölcsöt, de érdemes megjegyezni, hogy ez nem kilós ár, és az eper nem magyar, hanem görög vagy spanyol származású.

A magyar szamóca különlegessége abban rejlik, hogy állaga puhább és zamatosabb, mint a külföldi fajtáké, ráadásul levelei is frissebbek. Ennek fő oka, hogy a hazai epreket hosszabb ideig lehet a tőkén hagyni, hiszen nem kell hosszú utakat megtenniük a boltokig és piacokig. Továbbá, a magyar eper ára is magasabb, mint az importált változatoké, de cserébe sok esetben édesebb és ízletesebb élményt kínál.

Minden évben számos budapesti és vidéki gazdaság csatlakozik a népszerű "szedd magad" akcióhoz. E kezdeményezés lényege, hogy a gazdák megnyitják kapuikat az emberek előtt, lehetővé téve számukra, hogy saját maguk szedjék le a friss zöldségeket és gyümölcsöket. Cserébe a vásárlóknak nem kell fizetniük a leszedett terményekért, csak a szedés után a megtermelt javakat vihetik haza. Ez a lehetőség nemcsak költséghatékonyabb alternatíva a hagyományos boltokkal vagy piacokkal szemben, hanem a frissesség garantálása is, hiszen a termények közvetlenül a földről kerülnek az asztalokra.

Related posts